Skip to content

Ikea förlänger försök med second hand-butik

Ikea förlänger försöket med sin första second hand-butik. “Vi har lärt oss massor, men är inte färdiga ännu”, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

I Ikeas second hand-butiken i ReTuna Återbruksgalleria säljs möbler och heminredning från kedjans egna sortiment, som Eskilstunaborna skänkt.

Pandemin har påverkat projektet, men trots allt har det gått över förväntan, menar Jonas Carlehed. Men konceptet behöver testas under en längre tid och därför förlängs projektet nu.

Butiken fungerar som en testbädd där Ikea kan prova nya idéer, rengörings- och reparationsmetoder och sätt att driva en second hand-butik på. Kedjan ser det också som ett sätt att utmana dagens syn på avfall. Bland annat för att förstå hur människor resonerar när de väljer mellan att donera eller lämna produkterna till återvinning.

Mycket slängs i onödan

En erfarenhet från de första månaderna är att fler möbler och andra varor skulle kunna repareras och säljas.

– Produkterna som skänks av Eskilstunaborna är i mycket bra skick och säljs samma dag de kommer in. Samtidigt vet vi att många skadade möbler som går att reparera slängs i onödan. Något som visar på en jättepotential att rädda fler produkter, säger Jonas Carlehed.

Ikea menar också att det behövs incitament för att få fler att handla second hand, till exempel det hyber-avdrag – hyra, begagnat, reparation – som regeringen utreder.
Ikea kommer nu att försöka etablera fler cirkulära samarbeten och utöka sortimentet med andra typer av möbler och heminredning under den återstående testperioden.

Läs mer på IKEA


Du måste godkänna