ReFab logo

Nu kan Sysavs sorteringsmaskin skapa cirkulär textilråvara

Utvecklingen av världens första anläggning som kan sortera textilavfall efter fibertyp och färg har nu tagit ett nytt steg, då man fått fram en färdig cirkulär textilråvara.

Den nya råvaran har utvecklats ur den sortering av fiber som numera kan göras i textilsorteringsanläggningen Siptex i Malmö.

Bild: Sysav.

Textilråvaran ska nu användas till olika former av högkvalitativ återvinning, både kemisk och mekanisk. Råvararan har fått namnet Renewable Fabulous Fabric, ReFab.
Textilierna som kommer till anläggningen i Malmö är sådant som inte kan återanvändas.

Det är utsorterad textil som inte kan säljas second hand, trasiga plagg och textilspill från industrin. I full drift kan Siptex-anläggningen ha kapacitet att sortera 24 000 ton textil per år, vilket är ungefär 30 procent av de textilier som slängs i Sverige under samma period.

– Anläggningen kan sortera i princip vilka fibertyper som helst. Vi har initialt fokuserat på bomull, polyester, akryl och ull, men fler produkter kommer att adderas till vårt sortiment. Målsättningen har varit att hitta avsättning för alla fibertyper som finns i ett postkonsument-flöde, säger Stefan Poldrugac, affärsutvecklare på Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, som äger Siptex.

Siptex står för svensk innovationsplattform för textilsortering. Projektet finansieras av Vinnova och är ett så kallat steg 3-projekt inom programmet Utmaningsdriven innovation. Forskningsprojektet leds av IVL Svenska Miljöinstitutet och genomförs tillsammans med svenska textil- och modeföretag, forskningsinstitut och myndigheter.

IVL Svenska Miljöinstitutet