Från återvunna jeans till cirkulära möbler

Det svenska designföretaget Reform Design Lab har återigen satt hållbarhet i fokus genom att introducera en ny serie 3D-printade möbler med återbrukade jeans som huvudingrediens – med koppling till Science Park Borås. Deras senaste innovationer presenterades under Stockholm Design Week 2024 och har fått stor uppmärksamhet för sitt nyskapande förhållningssätt till hållbarhet och cirkularitet.

Reform Design Labs senaste tillskott inkluderar den hållbara skärmväggen ”Coulisse”, utvecklad i samarbete med Swt paper, samt lampan ”FRAKTUR” designad av Alexander Lervik, där sand används som material för 3D-print. Dessa produkter fortsätter att driva gränserna för både design och hållbarhet.

Med den 3D-printade ”Reform Lounge Chair” har företaget redan bevisat att det är möjligt att skapa designprodukter på ett mer hållbart sätt med hjälp av ny teknik och material. Den nya serien möbler inkluderar också den avslappnade ”Chaise longue Motif” och bordet ”Gestalt Coffee Table”.

Den stora innovationen i Reform Design Labs senaste kollektion är användningen av återvunnet papper, återbrukade jeans och sand som material. Genom att omvandla gamla jeans till möbler visar företaget sitt engagemang för cirkularitet och minskad miljöpåverkan.

– Vi strävar ständigt efter att hitta nya sätt att minska vårt koldioxidavtryck och främja hållbara materialval. Genom att använda återvunna jeans som huvudmaterial för våra senaste möbler visar vi att hållbar design kan vara både innovativ och stilfull, säger företagets VD och medgrundare Måns Broman i ett pressmeddelande.

Samarbete genom innovationssystem

Genom plattformen Circular Hub, som drivs av Science Park Borås, faciliterades ett samarbete mellan Reform Design Lab och innovationsmiljön Wargön Innovation för att hitta passande material till stolarna som ställs ut på mässan.

– Vårt stora och välutvecklade nätverk visar på hur företagen kan få direkt hjälp genom effektiva samarbeten inom Västra götalandsregionens innovationssystem, säger Erik Valvring, projektledare för Circular Hub.

Reform Design Lab finns på Stockholmsmässan i monter C06:21 under Stockholm Furniture Fair.

Läs mer och se bilder på möblerna