Skip to content

Ikea öppnar second hand-butik i återbruksgalleria

Cirkulär ekonomiGoda exempel
Ikea tar ytterligare ett steg mot att bli ett cirkulärt företag och öppnar nu sin första second hand-butik. Butiken ses också som ett test för att förstå kunderna bättre.

I butiken, som öppnas i återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna, kommer möbler och heminredningsprodukter från Ikeavaruhuset i Västerås, som av olika anledningar skadats, att säljas. Detta efter att först ha reparerats på ReTuna. Även Ikea-möbler donerade av Eskilstunaborna kommer säljas i butiken. I första hand handlar det om stolar, matbord, bokhyllor och husgeråd som säljs vidare.

Ikea hållbarhetschef Jonas Carlehed betonar att det handlar om ett pilotprojekt och att Ikea ser butiken som ett test för att utveckla en cirkulär och hållbar affärsmodell för framtiden.

Vill förstå konsumenterna

– Samarbetet med ReTuna ger oss möjligheten att bättre förstå varför vissa Ikea produkter blir avfall, vilket tillstånd de är i när de slängs, hur människor resonerar när de väljer att donera eller lämna produkterna till återvinning och om det finns ett intresse av att köpa produkterna om vi lyckas rädda dem, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Ikea har som mål att vara ett helt cirkulärt företag år 2030. Då ska alla produkter vara tillverkade av förnybara eller återvunna material, och designade för att återanvändas, återförsäljas eller återvinnas.

Ikea Sverige skalar samtidigt upp sitt test med att hyra ut möbler till företagskunder som påbörjades under 2019.

Läs mer på Ikeas hemsida.


Du måste godkänna