Skip to content

Lego fasar ut engångsplast

Cirkulär ekonomiDesignMaterial
Den danska leksakstillverkaren Lego accelererar omställningen till cirkulär ekonomi. Bolaget investerar 2,5 miljarder danska kronor i åtgärder för att få bort engångsförpackningar i plast, minska avfallet och öka återvinningen. Inte minst är det kunderna – barnen – som driver på bolagets hållbarhetsarbete.

Lego lovar nu att redan nästa år fasa ut alla plastpåsar som används för legobitar och andra delar inuti förpackningarna. Legobitarna ska istället förpackas i återvinningsbara papperspåsar. Till 2025 lovar Lego att endast använda “100 procent hållbara förpackningsmaterial”.

Vidare ska den egna produktionen vara koldioxidneutral 2022. 2025 ska inget avfall gå till deponi och 2022 ska bolaget vattenanvändning ha minskat med 10 procent.

Barnen driver på hållbarhetsarbetet

Enligt Lego-koncernens vd Niels B Christiansen, är inte minst kunderna, det vill säga barnen, engagerade i hållbarhetsarbetet.

“Vi har fått många brev från barn om miljön där vi uppmanas att ta bort plastförpackningar för engångsbruk”, säger Niels B Christiansen.

Lego har byggt upp en egen avdelning, Sustainable Materials Program, som sysselsätter mer än 150 experter, som arbetar med att skapa hållbara produkter och förpackningar. Företaget bedriver också en omfattande testverksamhet för hållbara material i samarbete med föräldrar och barn.

Ny medlem i Ellen MacArthur Foundation

För 2 veckor sedan gick Lego med i Ellen MacArthur Foundation, som en del i sitt åtagande att bli ett mer cirkulärt företag. Lego lovade i samband med detta att inspirera till cirkulär design inom leksaksindustrin och att lära barn om cirkulär ekonomi genom lek och spel.

År 2015 satte Lego som mål att göra sina produkter av hållbara material senast 2030. Legobitarna i sig är dock fortfarande gjorda av plast och enligt företaget har de svårt att hitta andra material som är lika slitstarka. Det kan dock bli aktuellt med en övergång till biobaserad plast.

Läs mer om satsningen på Legos hemsida.


Du måste godkänna