Circular Hub delaktig i utveckling av Marqet

Allt fler företag vänder sig till Circular Hub och Science Park Borås för att hitta nya cirkulära affärsmodeller. Senaste exemplet är modeföretaget MQ som nu lanserar sitt nya affärskoncept Marqet i Borås.

Förra året presenterade modekedjan MQ bolagets i särklass största omstöpning. MQ blev Marqet, med ett sortiment som i större utsträckning ska rikta sig mot personer i arbetslivet. Tre butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö ställdes initialt om till det nya konceptet.  Under våren är tanken att fler av kedjans butiker ska göras om till det nya konceptet och den 5 mars 2020 öppnar Marqet i Borås vid Stora Torget i samma lokaler som tidigare var MQ.

Det resultat som nu visas upp, i form av nya konceptbutiker, har bland annat sin början i en workshop som leddes av Circular Hub under hösten 2019 där MQ fick stöttning i att tydliggöra hur företagets affärsmodell kunde bli mer cirkulär. Resultaten från workshopen ligger väl i linje med det som nu presenteras i det nya konceptet Marqet.

Förändringen i butikskoncept innebär bland annat att man utökar sortimentet med fler typer av varor, olika tjänster och tillfälliga samarbeten.

– I vissa butiker blir förändringen större, i vissa mindre, säger företagets vd Ingvar Larsson i podcasten Market.

I Boråsbutiken kommer kunder bland annat att kunna handla kurerat mode från Myrorna och lämna in kläder för lagning.

– Cirkulär ekonomi handlar väldigt mycket om att maximera resursutnyttjande och generera värde, och jag anser att den konkreta satsningen på second-hand så väl som kreativa sätt att aktivera butiksyta ligger i linje med detta, säger Adrian Zethraeus projektledare vid Science Park Borås.

Läs mer om Science Park Borås
Läs mer om cirkulär ekonomi