Cirkulära affärsmodeller – så gör du

Under vårt webbinarium om cirkulära affärsmodeller fick cirka 50 deltagare som lyssnade via länk tips på hur man ska tänka för att komma igång för att jobba mer cirkulärt.

Peter Algurén, coach inom cirkulär omställning vid RISE, förklarade PaaS-modellen (product as a service) som i stora drag handlar om att ta vara på det som redan producerats och öka dess livslängd och där med värdet på produkten.

Värdebevarande

Bygg färre produkter med längre livslängd och få mer intäkter på produkter som redan producerats. Det ger på lång sikt mer vinst än i en linjär affärsmodell. Värdebevarandet kan till exempel ske genom att hyra ut sina produkter eller genom att erbjuda service. Metoden ger goda resultat och Peter berättade om 10 lärdomar från ett projekt inom PaaS de genomfört på RISE.
Läs mer om projektet.

Behovsstyrda tjänster

Joel Smedberg från Brighteco berättade om hur deras företag jobbar med ljus som tjänst. De hyr helt enkelt ut belysning som prenumeration till kunden där en årlig uppföljning ingår i tjänsten.  Ljuset är optimerat utifrån kunden specifika behov redan från början och kan enkelt anpassas om behoven ändras över tid. Uppdatering utan att behöva byta ut, tära på miljö eller ekonomi. Armaturer tillverkas till stor del av återbrukade plattskärmar som annars skulle slängas.
Joel förklarade deras affärsmodell som bygger på;

  1. Kundens behov
  2. Uppföljning, för att stämma av med kunden om allt funkar som det ska. Behoven ändras många gånger över tid vilket gör det viktigt att lyssna på kunden.
Så kan ett tillverkande företag tänka

Efter föreläsningarna följde en paneldiskussion där bland annat frågan om hur ett tillverkande företag kan tänka i sin omställning till en mer cirkulär affärsmodell.

  1. Vad är rimligt att återtillverka eller byta ut på den befintliga produkten? Det kanske räcker att byta någon del i produkten för att öka dess livslängd.
  2. Flödesdesignen kan ses över för att möta det cirkulära.  Den tillverkningsutrustning man har bör vara konfigurerad för många olika varianter och produkten ska vara mer modulindelad.
Se webbinariet igen

Missade du det här webbinariet eller vill se det igen, kika in på Circular Hubs medlemsarea och teckna dig som medlem. Det ger dig fri tillgång till alla webbinarier i efterhand.
Bli medlem