Huddinge ska upphandla 50 procent cirkulärt 2030

Lena Mårdh, Huddinge Kommun

Under 2021 ska fem procent av upphandlingarna i Huddinge kommun innehålla moment av cirkulär ekonomi. År 2030 ska 50 procent göra det. Det står klart sedan kommunstyrelsen antagit ett förslag om att cirkulär ekonomi ska beaktas i upphandlingar.

Huddinge har medverkat i RE:Source projekt Cirkulär Upphandling i Praktiken och kommunen använder nu projektets målkarta. Hittills har man sållat fram delar ur målkartan som är relevant för upphandlingen och sedan fört dialog med marknaden eftersom de cirkulära aspekterna väcker både frågor och följdfrågor.

– Annars är det inte egentligen så stor skillnad jämfört med att arbeta med annat hållbarhetsarbete i upphandling. Det tar lite mer tid så här i början när vi alla lär oss, men det behövs ingen egen särskild process, säger Lena Mårdh, säger Lena Mårdh, hållbarhetsstrateg för Huddinge kommun och Upphandling Södertörn.

Förhoppningen hon har är att de cirkulära perspektiven kommer att vara mer självklara inom några år.

Kommunalrådet Christian Ottosson (C) hoppas att kommunen med detta får en större helhetsbild av miljöpåverkan.

– I slutet av året hoppas jag att vi både har lyckats få en mindre miljöpåverkan i upphandlingen och också lärt oss saker så att vi kan bli bättre långsiktigt.

 

RE:Source

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *