Blog

Dags att ta nästa steg i jakten på cirkulära affärsmöjligheter

Att arbeta med hållbarhet är viktigt, men finns det också affärsmöjligheter och lönsamhet i att göra rätt för miljön? Morgondagens konsumenter har ställt om sina beteenden och värderar företag med…
Läs mer

Rapport för att skala upp secondhand-flöden

CircularHub presenterar en rapport som syftar till att optimera och skala upp hanteringen av secondhand-flöden inom modeindustrin. Rapporten är resultatet av ett omfattande samarbete med Virtual Manufacturing AB, som har…
Läs mer

Konsumtionsrapport: 12 scenarios shaping a sustainable tomorrow

Så ser konsumenterna på hållbarhet i framtiden? Science Park Borås har tillsammans med Kairos Future, CircularHub och T&F 2030 utforskat svenskarnas attityder till hållbarhet och framtida scenarier. Konsumtionsrapporten bygger på…
Läs mer

Från återvunna jeans till cirkulära möbler

Det svenska designföretaget Reform Design Lab har återigen satt hållbarhet i fokus genom att introducera en ny serie 3D-printade möbler med återbrukade jeans som huvudingrediens – med koppling till Science…
Läs mer

Cirkulär Design – Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen (VGR) har tillsammans med Science Park Borås och Högskolan i Borås deltagit i ett projekt kring hållbarhet och kvalitet för arbetskläder i vården. Västra Götalandsregionen har som målsättning…
Läs mer

Cirkulär Design – Cirkulära Arbetskläder

Arbetskläder för vården skapas ofta under strikta regelverk och hittills har fokus inte varit på designfasen utan på plaggens funktion så att de uppfyller de standarder som finns för de…
Läs mer

Tjänstefiering – Digimode

Projektet lyfter fram potentialen i att använda sig av digital teknik och virtuella lösningar, inte bara för produktutvecklingsfasen eller i marknadsföringssyfte, utan för textilbranschen som helhet. Även om det så…
Läs mer

Tjänstefiering – Houdini Rental

Friluftsföretaget Houdini Sportswear har tillsammans med Re:textile genomfört ett projekt för att undersöka möjligheterna till uppskalning av företagets nuvarande hyrsystem. Genom att anordna workshops för Houdinis kunder tydliggjordes hur ett…
Läs mer

Remake – Gina Tricot

Under hösten 2019 lanserade Gina Tricot sin remake-kollektion Gina Tricot Upcycle. Det är Re:textile, Textile & Fashion 2030, XV Production och Gina Tricot som tillsammans redesignat och sytt om plagg…
Läs mer

Remake – Lindex

Modeföretaget Lindex tog fram en remake kollektion genom att skapa nya plagg av osålda varor från tidigare kollektioner, samtidigt gavs chansen att undersöka möjligheterna till att använda befintligt lager som…
Läs mer

Tjänstefiering – Knit on Demand

”Går det att erbjuda måttbeställda, stickade plagg direkt till kund i butik?” Det är frågan som ledde fram till det koncept som Textilhögskolan och Ivanhoe AB i Gällstad utvecklade och…
Läs mer

Tjänstefiering – Monki Re:Love

I det här caset introduceras ett butikskoncept för uppdatering av kläder med syftet att skapa ett produktionssystem för kommersiell redesign. Genom projektet undersöktes också förutsättningarna för att förlänga livet på…
Läs mer

Remake – Elvine

I det här projektet undersökte Re:textile de ekonomiska förutsättningarna för återtillverkning inom modeföretaget Elvine. De produkter som användes som utgångspunkt var osålda plagg från tidigare kollektioner, så kallad deadstock. Modeföretaget…
Läs mer

Remake – Cheap Monday

I användningsområden där det är högt slitage på kläderna och samtidigt höga krav, tex för arbetskläder eller säkerhetskläder, kasseras en stor mängd kläder varje år. Textilserviceföretaget Berendsen kasserar ca 300…
Läs mer

Tjänstefiering – Houdini Subscription

Houdini lanserade ett pilotprojekt i form av en prenumerationstjänst av kläder med målet att vara lönsamt, attraktivt för användaren samt uppnå en minskad miljöpåverkan med minst 40%. Pilotprojektet pågick i…
Läs mer

Cirkulär Design – Kappahl

En vision om att skapa en hållbar loungewear-kollektion ur ett cirkulärt perspektiv ledde modeföretaget Kappahl till en workshop på Science Park Borås. Målet med projektet var att undersöka olika principer…
Läs mer

produktpass

Svensk handel testar prototyp för digitala produktpass

Inom några år väntas EU lagstifta om att nästan alla nya produkter på den europeiska marknaden ska ha digitala produktpass, som ska guida konsumenterna till hållbara val. Nu har Svensk…
Läs mer

konsumerat textiler

Svenskarna konsumerar rekordmycket textilier

Svenskarnas konsumtion av textilier fortsätter att öka. 2022 noterades som ett rekordår. Detta då nettoinflödet av textilier – importen minus exporten – uppgick till 15,2 kilo per person. Året innan…
Läs mer

Bild på materialåtervinning

Studie: Stora brister i cirkulära verktyg

Många av de verktyg som finns för att hjälpa företag att bli mer cirkulära är alldeles för ensidiga. De räknar bara med återvinning och glömmer bort andra aspekter som återanvändning,…
Läs mer

Bild på rapport från Nordiska Ministerrådet

”Norden kan ta täten i den globala cirkulära omställningen”

Cirkulära affärsmodeller och cirkulär ekonomi. Det kan bidra till att bygga ett mer hållbart och motståndskraftigt Norden. Nu visar en ny rapport från Hagainitiativet på möjligheterna för de nordiska länderna…
Läs mer

tygillustration med rullade jeans

Större potential än väntat för återvinning av kläder och textilier

  Av de sex miljoner ton kläder och textilier som sätts på den europeiska marknaden varje år, är det bara cirka en procent, 16 000–25 000 ton, som återvinns till…
Läs mer

diagram export av kläder

Tredubblad export av begagnade kläder från EU

Mängden begagnade kläder och textilier som går på export är ett växande problem för EU. Under de två senaste decennierna har exporten till länder utanför unionen, främst Afrika och Asien,…
Läs mer

logo för delegationen för cirkulär ekonomi

Fyra förslag i årsrapport från Delegationen för cirkulär ekonomi

Industriella samverkansprogram för ökad återanvändning och återvinning, utökning av RUT- och ROT-avdragen för reparationer och återbruk och ett Bonus Malus-system för att förlänga produkters livslängd. Det är tre av förslagen…
Läs mer

Retuna gallerian

Ikeas second hand-butik i Retuna går med vinst – får leva vidare

Ikea har lyckats hitta en fungerande affärsmodell för sin second hand-butik i Retuna gallerian i Eskilstuna. Butiken går med vinst och får leva vidare minst till 2025. Två års drift…
Läs mer

Illustration seminarie

2023 mar 16, Cirkulär design – framtidens lönsamma företagande

Inom ramen för förstudien Samverkan och cirkulär design i Västra Götaland bjuds du in till ett seminarie om Cirkulär Design. Välkommen till en inspirerande frukost där du får lära dig…
Läs mer

Linea Kjellsdotter Ivert, senior forskare på VTI

Nordiskt samarbete nyckel till ökad cirkularitet av kläder

Textilindustrin beräknas stå för tio procent av de globala koldioxidutsläppen. Till det bidrar på en enorm överproduktion av billiga kläder och textilier – varav en stor del sedan slängs helt…
Läs mer

återbrukade möbler

Återbrukssajten Tage firar tio år – har sparat 50 miljoner kronor

Nästa år firar Göteborgs stads interna återbrukssajt Tage tioårsjubileum. Hittills beräknas Tage bidragit till att 20 000 möbler och inventarier fått nytt liv, att utsläppen ha minskat med 1 500…
Läs mer

jämförelse upplevd konsumtionsmedvetenhet

Många ser inte konsumtion som en miljöfråga

Vi är inte så miljömedvetna som vi tror. Det visar ett ”avfallsbovsindex” som Avfall Sverige tagit fram. Avfall Sverige har bett 1004 personer att bedöma hur miljömedvetna de är och…
Läs mer

Arbetare och gaffeltruck i återvinningscentral

Vägledning ska förhindra att farliga ämnen återcirkuleras vid återvinning

Med en ny vägledning vill Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket förebygga att farliga kemiska ämnen följer med i återvunna produkter. – Vi hoppas att vägledningen ska göra företagen tryggare i att använda…
Läs mer

Coachtimmen Cirkulär kommun

Har du en fråga du vill diskutera eller en utmaning er organisation behöver stöttning i? Coachtimmen är ett stöd för kommuner och offentlig verksamhet som vill verka för en cirkulär…
Läs mer

oksana mont

Osund ”returkultur” gör att varor för 220 miljarder förstörs varje år

Varje år hamnar stora mängder varor som köpts via e-handel och sedan returnerats på soptippen eller bränns upp. Det handlar om kläder, elektronikoch andra slags varor för 220 miljarder kronor…
Läs mer