Stor klimatpåverkan från nya möbel- och inredningsköp

Illustration: Naturskyddsföreningen

Svenskars konsumtion av möbler och inredning har ökat kraftigt de senaste tio åren. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen, som undersökt resurs- och klimatpåverkan från några av de vanligaste möbel- och inredningsköpen.

Utgångspunkten för rapporten är att svenskars konsumtion av möbler de senaste tio åren ökat drastiskt – mellan 2009 och 2019 ökade konsumtionen med 47 procent. Vad gäller hemtextilier, har konsumtionen under de två senaste decennierna ökat med 78 procent.

I studien har Naturskyddsföreningen i samarbete med Blocket låtit undersöka klimatutsläpp och resursförbrukning för några av de vanligaste möblerna och inredningarna (kök, soffa, enkelsäng, matgrupp och textilier till vardagsrummet) och sedan jämfört detta med att renovera, reparera eller köpa begagnat.

Det visade sig då att köpet av ny soffa motsvarar köpet av sex begagnade soffor, om man räknar på resursåtgång och koldioxidutsläpp. Motsvarande för en ny enkelsäng är sju begagnade sängar och för matgrupper är förhållandet en till nio.

Ännu större var avtrycket för köksuppsättningar där det går 13 begagnade på en ny. Samma siffra gäller för textilier för vardagsrummet (en matta, ett par gardiner och två soffkuddar).

Rapporten pekar ut två klimatsmarta alternativ till att riva ut en hel köksinredning och köpa nya stommar, luckor och bänkskiva. Det som sparar mest är att nöja sig med att måla om luckorna. Det minskar klimatpåverkan med 97 procent. Ett annat alternativ – med 60 procent lägre klimatkostnad – är att köpa nya luckor och måla dem, men behålla stommar och bänkskiva.

I rapporten konstateras också att trots att det finns gott om begagnade möbler till salu utgjorde de bara 3,7 procent av samtliga begagnatköp det senaste året.

Rapporten: “Andra hand i första hand”