Skip to content

Ny sorteringsteknik kan skala upp cirkulär textilbransch

Återvinning

Wargön Innovation har invigt en ny fiberscanner som kan användas för att sortera textilier för återbruk, redesign och återvinning.

Fiberscannern arbetar med så kallad NIR-teknologi, vilket gör att den automatiskt kan sortera textilier utifrån färg, mönster och material-innehåll, exempelvis hur mycket bomull, akryl och polyester de innehåller.
Enligt Maria Ström, innovationsledare på Wargön Innovation, fyller den nya scannern en viktig lucka vad gäller insamling och sortering av textilier, för att dessa ska kunna återbrukas eller återvinnas i en större industriell skala.

Cecilia Tall, generalsekreterare vid TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag håller med.

– Det kommer att bli oerhört viktigt med en storskalig effektiv sortering såsom den som testas på Wargön, både för återbruk och på fibernivå. Det blir ännu mer aktuellt inför införandet av det nya textila producentansvaret 2024, säger Cecilia Tall.

Sorteringsutrustningen med Fibersort-teknologin är uppbyggd inom projektet WargoTex Development och har finansierats via Re:source samt av Sveriges Textil- och modeföretag, TEKO, och Högskolan Väst.

Wargön Innovation

Science Park Borås och CircularHub har ett nära samarbete med Wargön Innovation, kontakta oss för mer information


Du måste godkänna