Deras uppfinning kan lösa ett av sjukvårdens stora miljöproblem

Miljarder engångshandskar slängs varje månad inom sjukvården världen över. Inte minst har förbrukningen ökat till följd av pandemin. Det slöseriet hoppas en grupp ingenjörsstudenter vid Blekinge tekniska högskola sätta stopp för med en maskin som återvinner och gör nya, sterila plasthandskar.

Under pandemin används varje månad uppskattningsvis 65 miljarder engångshandskar globalt inom sjukvården, enligt en studie i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology. En del av dem hamnar ute i naturen och i haven där de bidrar till de ökande mängderna plastföroreningar.

En ny återvinningsbar och biologiskt nedbrytbar plasthandske, Reglove, som tagits fram av ingenjörsstudenterna vid BTH, skulle kunna göra skillnad.

Kan återvinnas sex gånger

Studenterna har löst problemet med att plasthandskarna måste vara sterila, med ett system som producerar, steriliserar och återvinner handskarna med hjälp av en kemiskt avancerad polyvinalkohol
(PVA). Efter att handskarna har använts lägger man dem i en maskin där de löses upp i vatten, steriliseras och återproduceras. Återvinningen kan upprepas upp till sex gånger.

Handsken fungerar enligt studenterna som en vanlig nitrilhandske och är både slitstark och formbar. Ytterligare fördelar med handskarna är att de kan produceras lokalt, samt är biologiskt nedbrytara. Hamnar de i havet löses de upp efter ett tag.

Studenterna är nu med och tävlar som ett av 20 bidrag i den internationella innovationstävlingen James Dyson Award.

Läs mer om ReGlove här.