Skip to content

Cirkulärt och klimatsmart i Svanens nya krav för möbler och inredning

Cirkulär ekonomi
Nu höjs ribban för de företag som vill Svanenmärka sina produkter. Fokus i de nya kraven ligger på att främja den cirkulära ekonomin och minska möbelns klimatavtryck. 

Sedan december 2020 finns Svanens nya kriterier publicerade. Omfattande krav ställs för ingående material och kemikalier som används vid tillverkningen och utsläpp av skadliga ämnen. Vidare ställs det krav relaterade till användningsfasen och cirkulära aspekter som kvalitet, garanti och materialåtervinning. De tidigare kraven gäller fram till 30 juni 2022.

Svanen bidrar till en hållbar utveckling

Svanens krav skärps successivt för att Svanenmärkta möbler och inredning ska tillhöra de miljömässigt bästa på marknaden. Kraven baseras på den senaste kunskapen och utvecklingen på marknaden – och på så sätt bidrar Svanen till en hållbar utveckling. Kraven fastställs av en oberoende nämnd.

Leif Lång, produktspecialist på Miljömärkning Sverige.

– Nyckeln till framgången med de nya kriterierna är det givande samarbete som vi har haft under remissperioden. Vi har premierat befintliga system i kombination med tuffa mål. Så nu har vi krav som står med fötterna på jorden och blicken ut mot den cirkulära framtiden. Samarbeten är ett måste om vi ska kunna tackla de stora utmaningar vi står inför, som till exempel klimatkrisen, säger Leif Lång, produktspecialist på Miljömärkning Sverige.

Möjliggör högt värde under lång tid

De nya kraven främjar användningen av förnybara och återvunna material, vilket leder till en mer hållbar resursanvändning. Stränga krav på de kemikalier, som till exempel förbud mot PFAS , ökar möjligheten att återanvända/ återvinna materialen när möblerna tjänat klart. I den cirkulära ekonomin ligger fokus på att material och produkter finns kvar i den ekonomiska cykeln med högsta möjliga värde under längsta möjliga tid.

Produktgrupper

Produktgruppen som omfattas av de nya kraven är bland annat sittmöbler som stol och soffa, sovmöbler som madrass och säng, förvaringsmöbler inklusive garderob med klädhängare och hatthylla, bord/skrivbordköks- och badrumsinredning samt skärmväggar och whiteboard.

Lampor, byggprodukter, sanitetsutrustning, kontorsmateriel, olika interiörprodukter, hjälpmedel, leksaker och utemöbler kan inte Svanenmärkas enligt dessa kriterier.

Fakta om de nya kraven

  • Mer cirkulär ekonomi: design som främjar reparation, återvinning och användning av återvunna och/eller förnybara material.
  • Minskad klimatbelastning: Till exempel gränsvärde för energiförbrukning vid produktion av träbaserade skivor och laminat och stand-by-läge för höj- och sänkbara skrivbord ger 20% lägre energiförbrukning.
  • Längre livslängd: Bevisat god kvalitet genom internationella tester. Garantitid och reservdelar.
  • Mer hållbart skogsbruk: Minst 70 % av träråvaran är certifierad.
  • Mer giftfri miljö: Strikta krav på kemikalier som används i produktionen, tillförs materialen eller används för ytbehandling. Till exempel: förbud mot halogenerade flamskyddsmedel, organiska fluorföreningar (PFAS) eller antibakteriella ämnen mm.
  • Mer hälsosam inomhusmiljö: Strikta krav på avdunstning av skadliga ämnen.

Här kan du läsa mer om de nya kriterierna


Du måste godkänna