2019 nov 5, Inspirationsdag: Gör nytt, gör rätt
Som designer kan det kännas svårt att förstå hur man ska förhålla sig till klimatförändringarna. En designer har ju ofta som grundton i sin verksamhet att göra nya saker, som i sin tur ska ersätta andra saker. Inte helt i linje med var vi måste hamna till slut med vår råvaru- och fossila bränslen-förbrukning om vi ska klara klimatmålen. En lösning på detta kan vara att arbeta cirkulärt.
ADA Sweden och Circular Hub bjuder den 5 november in till en inspirationsdag på Röhsska för att du som designer ska lära dig mer om att skapa produkter som är mer anpassade till den cirkulära ekonomin. Vi välkomnar alla inom möbel- , textil- och inredningsbranschen som vill lära sig mer och få konkreta verktyg.
När: Tisdagen den 5 november kl.9:15-15:00 (Registrering och lättare frukost från 9:00). Sista anmälningsdag 1/11. (Vi har begränsat antal platser så vänta inte med din anmälan.)
Var: Röhsska museet, Vasagatan 39, Göteborg. Lokal: Studion.
Dagen är delad i två delar, du väljer själv i anmälan om du vill vara med på bägge eller bara förmiddagen.
Dagens program:
09:00-09:15 Mingel och fika.
09:15-09:30 Introduktion från Circular Hub.
09:30-10:15 Swedese – Produktchef Mats Grennfalk. Swedese har en av Sveriges främsta möbelföretag med en gedigen historia både vad gäller design och kvalitet. Vi lyssnar till hur de resonerar kring och verkar mot en cirkulär ekonomi.
10:15-10:35 Designer – Marie-Louise Hellgren. Louise har en rad framgångssagor i ryggen. Inte minst 13 miljoner koppar sålda av Höganäs. De senaste åren har Louise fokuserat på att skapa hållbarhetsprojekt baserat på spillflöden och få har missat succé-pallen Lilla Snåland för Stolab. Vi får höra mer om hennes erfarenheter om att driva igenom hållbarhetsprojekt.
10:40-11:00 Sculptur – Thomas Bräck. Inom den cirkulära ekonomin krävs att vi tänker om kring allt från resursflöden, produktion, affärsmodeller osv. Sculptur har utgått från RISE arbete med fullskalig produktion av 3D-printade produkter och projicerat detta mot möbelindustrin. Thomas berättar om de cirkulära möjligheterna med denna teknik.
11:05-11:25 Sajkla – Jenny Ekman. Sajkla är sprunget ur miljöprojektet Möbelbruket och handlar om industriell återtillverkning av möbler från företrädelsevis offentliga sektorn. Jenny sitter på unik kunskap beträffande varför en möbel upplevs som värdelös, vad som går sönder och hur man kan ge möbler ett nytt liv.
11:30-12:00 RISE Viktoria – Thomas Nyström. Thomas är i botten industridesigner men har sedan 2013 forskat kring hur tillverkningsindustrin kan spara materiella resurser och få ökad lönsamhet genom cirkulära affärsmodeller. Bland annat inom det offentliga möbelområdet och fordonsindustrin. I sin licentiatavhandling har Thomas tagit fram riktlinjer för hur man designar produkter för en cirkulär ekonomi med låga affärsrisker. Han berättar mer hur man som designer kan tänka i tidiga utvecklingsfaser för att anpassa produkter för cirkulära affärsmodeller.
12:10-12:30 Panelsamtal med talarna.
12:30 – 13:30 Lunch – Vi bjuder på mingellunch.
13:30-15:00 Workshop. För dig som vill fördjupa dig mer i dagens ämne. Anders Breitholtz, från Material Challenge Lab och en del i teamet i Circular Hub, håller i workshopen. Anders expertis är strategisk produktutveckling, implementering av hållbarhetsstrategier och designstyrning.
Din anmälan behöver vi senast den 1 november
Dagen är ett samarbete mellan IDC West Sweden AB och ADA inom ramen för Circular Hub. EU-projektet Circular Hub finansieras främst av Europeiska Regionala utvecklingsfonden och Västra Götalandsregionen.