Fritidsfabriken – initiativ i Circular Hubs anda

Tennisrack och boll

Det finns många fina exempel på cirkulär ekonomin i praktiken och hur delningsekonomi kan fungera i vardagen. Ett sådant, som Circular Hub gärna uppmärksammar, är initiativet Fritidsfabriken.

Fritidsbanken beskrivs som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som tillexempel skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Alla kan låna och allt är gratis.

Den första Fritidsbanken öppnade 2013 i Forshaga kommun, norr om Karlstad. Det var diakonen Carina Haak som kom på idén och i ett samarbete mellan Forshaga kommun, Forshaga-Munkfors församling och projektet Ett Öppnare Värmland som idén förverkligades. UNder åren har konceptet genomgått en del förändrigar men grunden är densamma – en verksamhet som ger oanvänd utrustning nytt liv, som stimulerar en aktiv fritid, som alltid är gratis och är till för alla.

Visionen är att det ska finnas (minst) en Fritidsbank i varje kommun. Vem eller vilka som startar upp Fritidsbanken lokalt ser olika ut, men oftast är det kommunen som är lokal huvudman och även om huvudmannen är en annan så är det viktigt att kommunen står bakom Fritidsbanken. Det finns Fritidsbanker som drivs av en förening, ett förbund, föreningsallians, hjälporganisation och/eller Svenska Kyrkan och ibland är det flera parter som går ihop och driver en Fritidsbank i samverkan.

I fritidsbankskonceptet finns det tre viktiga regler:

• Alla får låna
• Allt är gratis
• Återbrukad utrustning

Lån i Fritidsbanken är gratis, det förekommer ingen deponeringsavgift och heller ingen förseningsavgift, böter eller ersättningskrav.

Läs mer om Fritidsbanken här
Tipsa Circular Hub om ditt liknande initiativ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *