Under 3 år har Vinnovaprojektet ”Affärsmodellinnovation för cirkulära möbelflöden” pågått, i en bransch som strävar efter att ställa om till cirkulär ekonomi. Målet har varit att företag och kunder ska ha testat utvecklade affärsmodellskoncept i praktiken och ha processer redo för användning av lösningar i större skala.
Den 15 november var det slutkonferensen i Göteborg där RISE tillsammans med möbeltillverkare, återförsäljare, kunder och arkitekter samlades för att ta del av projektresultatet.
Projektledare Lars Tööj på RISE är nöjd:
– Målsättningen med projektet är glädjande nog fullt ut uppnådd. Alla leverantörer har exempelvis tagit fram nya affärsmodeller, säger han och listar de slutsatser som framkommit under projektet och som han presenterade på konferensen:
- Att hela värdeflödet behöver delta i en omställning.
- Att drivkraft är resurseffektivitet och ekonomi.
- Att spårbarhet är centralt.
- Att kunder är möjliggörare, ger affärsmöjligheter.
- Att förändringar tar tid, ett lärande behöver ske.
Circular Hub var också representerade av Erik Valvring, innovationsstrateg på Science Park Borås, Cecilia Karlsson, industriell utvecklare på IDC West Sweden AB och Birgitta Nilsson, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen. De var på konferensen för att ta del av resultaten men också för att berätta om Circular Hub och uppmanade inrednings- möbelföretagen att ansluta sig till projektet.
– Många företag har startat intressanta projekt och det visades upp möbler som genomgått stora designförändringar för att åstadkomma utbytbara delar och förnyelse på enklare sätt. Allt för att stödja och möjliggöra en cirkulär ekonomi. Vi ser gärna att intresserade företag ansluter sig till CircularHub så att vi kan erbjuda dem fortsatt hjälp med deras affärsmodeller för cirkulär ekonomi och en spännande miljö i vårt Do-tank center att testa olika innovationer, säger Erik Valvring.
Ta gärna del av projektets resultat på http://www.cirkularitet.se
Läs gärna artikeln från eventet på trä och möbeföretagens webbplats