En vision om att skapa en hållbar loungewear-kollektion ur ett cirkulärt perspektiv ledde modeföretaget Kappahl till en workshop på Science Park Borås. Målet med projektet var att undersöka olika principer för cirkulär design och att skapa tidlösa plagg i hållbara material med lång förväntad livslängd och där återcirkulering av materialet även är möjligt när plagget tillslut är uttjänt.
Under workshopen undersöktes de olika tillvägagångssätten för att senare integreras i Kappahls befintliga process för produktutveckling, provhantering och produktionsplanering. De cirkulära kriterier som identifierades under workshopen, som behövs för att skapa cirkulära lösningar för de produkter som skapas, integrerades också i de befintliga processerna.
Bild Kappahl – Produkterna ingår i AW21 kollektionen
Kappahl valde att utvärdera samt designa en huvtröja och ett par joggingbyxor, liknande andra produkter som redan finns i varumärkets sortiment men som idag designas och produceras utifrån ett linjärt tillvägagångssätt.
“Hållbarhet startar redan i designstudion, valen vi gör här påverkar varje steg i produktionsprocessen och produktens värdekedja. Därför utvecklar vi produkter baserat på dess miljöbelastning där mindre hållbara material ersätts av mer hållbara material samt att designen tillåter cirkularitet” säger Lina Nyqvist, hållbarhetschef på Kappahl.
Resultatet från projektet är en kollektion med sju plagg med design för långsiktigt användande och optimerad materialåtervinning. Materialet som används är ekologisk bomull med detaljer i cellulosa (regenererad fiber som återvinns på samma sätt som bomull). Man har medvetet valt en vid siluett för att skapa en design som både är bekväm, passar många kroppstyper och känns tidlös med möjlighet att variera uttrycksmässigt.
För att minska materialåtgång samt produktionssvinn har man använt sig av mönsterkonstruktion speciellt anpassat för detta. Även infärgningen av materialet har bytts ut till en mer resurseffektiv teknik jämfört med vanlig infärgning sett till vatten- och energianvädning, så kallad “cold pad batch dying”.
Produktvärdet har maximerats genom att förlänga användandefasen, man har valt en design där ärm- och benlängd samt midjan går att justera för mer flexibel storlek och passform. En QR kod som berättar om kollektionen och projektet har tryckts på nack- och pappersetiketten.
SWOT
Potentiella värden/nytta
Miljö – Då alla material i kollektionen bytts ut till mer hållbara alternativ blir plaggets totala miljöbelastning lägre. De material som inte har ett cirkulärt alternativ har arbetats bort, tex har det elastiska bandet i midjan på byxan bytts ut till en dragsko. Tråden i lyocell som används är gjord av cellolosa och därmed räknas hela plagget som monomaterial vilket erbjuder fler alternativ för återvinning.
Kund/Samhälle – Kappahls egna koncept informerar kunderna om hur de bäst tar hand om sina plagg, erbjuder förslag för reparation samt ombesörjer insamling av uttjänta plagg.