
Hur kan samarbeten mellan varumärken och lokala sömnadsaktörer stärka svensk textilproduktion? Under ett webbinarium arrangerat av Circular Hub Twin Transition stod möjligheterna med reparationstjänster, inhemsk produktion och cirkulära affärsmodeller i fokus. Genom konkreta exempel visades hur företag redan idag arbetar för en mer hållbar och effektiv lokal produktion.
Bland talarna fanns bland annat Felicia Lundberg från Textilproducenterna, en förening som samlar svensk textilproduktion under en gemensam röst. Nätverket, som består av 15 företag spridda över hela landet, arbetar för att öka inhemsk produktion genom samverkan, transparens och hållbara metoder. Medlemmarna representerar både industriell och modeinriktad sömnad och delar en vision om en starkare svensk textilindustri.
Bland talarna fanns också Birgitta Losman, hållbarhetsstrateg vid Högskolan i Borås, som lyfte fram hur nya EU-lagkrav på producentansvar kan bli en drivkraft för branschen.
– Vi hoppas och tror att den nya EU-lagstiftningen kommer att få fart på lönsamheten så fler kan leverera hållbara produkter och tjänster, säger hon.
Remake och cirkulära lösningar i praktiken
Ett av företagen som arbetar aktivt med cirkulära processer är XV Production, där Linnéa Magnusdotter hjälper svenska varumärken att utveckla mer hållbara produkter. Företaget är specialiserat på remake och tar hand om både överproduktioner och felproduktioner för att minska svinn. Ett exempel är ett projekt där krympta kostymbyxor från ett världskänt varumärke, som annars skulle ha kasserats, istället omvandlades till väskor – en lösning där plaggets ursprungliga detaljer bevarades för att berätta dess historia.
Även Textilmaskineriet visade hur cirkulär produktion kan se ut i praktiken. Tillsammans med företaget Beskow von Post har de utvecklat arbetskläder till personalen på Nationalmuseum – tillverkade av 1 200 felproducerade skjortor från vårdsektorn.
– Vi börjar alltid med slutet i åtanke. För oss handlar det om att bygga nya ekosystem där någon annans avfall blir en resurs. I det här fallet kunde vi upcycla skjortorna och dessutom återanvända knappar från personalens tidigare arbetskläder, vilket gav plaggen en starkare identitet och lyfte designen, säger Susanne Beskow, medgrundare till Beskow von Post.
Webbinariet visade på möjligheterna med lokal textilproduktion och hur samverkan mellan aktörer kan skapa nya cirkulära affärsmodeller. Med ökad efterfrågan på hållbara lösningar och nya regulatoriska krav i sikte står branschen inför en omställning – en utveckling som allt fler företag nu aktivt arbetar för att vara en del av.