
Kan du tänka dig att låta slumpen bestämma vad du ska ha på dig – varje dag? Den nyutvecklade Garderobsrouletten från Circular Hub Twin Transition undersöker på ett lekfullt sätt hur vi förhåller oss till våra kläder, för att samla kunskap åt företag som vill utveckla tjänster som får plaggen att leva längre.
Vi vet redan mycket om hur vår kläder produceras, och med nya avfallsdirektiv och kommande producentansvar vet vi snart även väldigt mycket om kläder som förbrukats. Men vad vet vi egentligen om kläderna under själva användningsfasen?
Deltagare i en förstudie har fått prova Garderobsrouletten under 14 dagar, där de varje morgon snurrat på ett specialtillverkat roulettehjul som bestämt vilka plagg de ska ta på sig.
– Vi behöver ha förståelse för hur människor känner när har på sig kläder – hur de känns rent fysiskt och emotionellt – för att ta reda på hur vi ska skapa nya cirkulära tjänster och affärsmodeller som förlänger livslängden på plaggen, säger Ellen Flybäck som är delprojektledare inom Circular Hub Twin Transition.

Så går det till
Som förberedelse har 14 testdeltagare märkt ut totalt 30 plagg ur sin garderob som kan snurras fram, uppdelade i tre kategorier: kläder de aldrig använder, kläder de använder ibland och kläder de använder ofta. Dessutom har de fått skatta sina utvalda plagg på en skala 1–10 utifrån hur de känner för dem.
– Genom att göra en uppskattning innan studien börjar har vi kunnat se hur förhållandet till kläderna ändras över tid, säger Ellen Flybäck.

Deltagarna har sedan varje dag fått dokumentera sin outfit och fyllt i en digital dagbok med sina upplevelser av klädvalet. Vid experimentets slut svarade de även på en enkät med frågor om hur synen på kläderna i garderoben förändrats, samt hur de upplevt experimentet och om de upptäckt något nytt om sig själva och sin stil. Därefter genomfördes gemensam workshop tillsammans med psykologen Kata Nylén, där deltagarna diskuterade sina upplevelser tillsammans.
Designstudie utifrån användarupplevelser
Hanna Säll är masterstudent i Collaborative and Industrial Design (CoID) med biämne i kreativ hållbarhet vid Aalto Universitet. Hon gör en studie utifrån Garderobsrouletten för sin masteruppsats.
– Jag har alltid varit intresserad av vilka känslor vi har för sakerna omkring oss. Genom rouletten får vi möjlighet att samla in kvalitativa data kring användarfasen av redan befintliga kläder i garderoben, säger Hanna Säll.

Att just deltagarnas känslor står i fokus för studien rimmar väl med hennes specialområde.
– Grundkärnan i kollaborativ design är att komma fram till lösningen tillsammans, och genom rouletten sätter vi användarens upplevelse i centrum. Det finns ett värde i att den är så analog och taktil – det handlar om de faktiska kläderna du äger och kan ta på, säger Hanna Säll och fortsätter:
– När jag börjat analysera deltagarnas insikter efter vår workshop verkar många haft nytta av att använda rouletten – den satte ljus på deras eget beteende och ställde frågor kring varför vi ser kläder och mode som en fråga om enbart konsumtion.
Framtida möjligheter
I ett första steg ska informationen från studien komma till nytta för företag som vill förstå sina kunder bättre, och på så sätt kunna utveckla nya cirkulära tjänster och lösningar. Det finns också ett användarfokus som kan ge nya insikter för att bättre förstå och förändra hur vi använder och konsumerar kläder.
– Kärnan i studien handlar om att förstå sin egen garderob bättre för att sedan kunna cirkulera kläder vidare på ett bra sätt. Kanske kan vi upptäcka mönster som lär oss mer om hur vi kan ändra beteende? Det är användarna som är experterna i den här frågan, så det finns mycket att utforska framåt, säger Hanna Säll.

Fakta:
Garderobsrouletten är utvecklad inom plattformen Circular Hub Twin Transition, som fokuserar på att främja en övergång till en cirkulär ekonomi genom att utnyttja teknik och digitalisering för grön omställning. Projektet har bland annat ett fokus på att förstå användarfasen av produkter och genom att använda avancerad dataanalys vill projektet identifiera möjligheter att utveckla nya produkter, tjänster och framför allt affärsmodeller som är både cirkulära och användarcentrerade.
Läs mer om Circular Hub Twin Transition
Besök oss på Southern Sweden Design Days!

Vill du prova Garderobsrouletten på riktigt? Eller varför inte ställa dig framför en smart spegel som ger dig AI-baserad feedback på din stil?
Circular Hub Twin Transition kommer att vara på plats som utställare under Southern Sweden Design Days i Malmö den 22–25 maj, där du får möjlighet att utforska nya innovationer som sätter fokus på en hållbar garderob. Besök vår monter i Lokstallarna för att ta reda på mer!