Circular Hub Twin Transition visar vägen för cirkulär omställning

Circular Hub Twin Transition spelar en nyckelroll i utvecklingen av cirkulära hubbar inom innovationssystemet och skapar förutsättningar för en bredare övergång från linjära till cirkulära affärsmodeller. I takt med att allt fler företag nu visar lönsamhet i cirkulära affärer stärks de värdenätverk som gör en hållbar omställning möjlig.

Genom samverkan med olika delar av innovationssystemet i Västra Götaland bygger Circular Hub Twin Transition broar mellan branscher och ökar förståelsen för hur cirkularitet kan integreras i olika sektorer. Att betrakta cirkulära affärsmodeller i ett större samhällsperspektiv – där kultur och värderingar, ny teknik och regelverk samverkar – är avgörande för en resurseffektiv utveckling. När vi lämnar det traditionella tänkandet kring köp och sälj, som ofta genererar avfall, och i stället fokuserar på helhet och långsiktig hållbarhet, utmanas gamla sanningar i det linjära systemet.

– Alla nya innovationer ifrågasätts och möter motstånd innan de accepteras. Men om de är förnuftiga och bidrar till en bättre värld vinner de i längden, säger Anett Aldman, projektledare för Circular Hub Twin Transition.

Samma holistiska synsätt präglar hur stödstrukturer för företag organiseras. Innovationsmiljöerna i Västra Götaland har olika specialområden – från bygg och transport till textil, industri och AI. En cirkulär lösning kräver ofta kompetens från flera av dessa områden, och därför är samverkan avgörande. Genom att dela erfarenheter och utveckla gemensamma strategier formas ett innovationssystem som ger företag bättre förutsättningar att bli både resurssmarta och konkurrenskraftiga.

Samarbetet inom plattformen Circular Hub Twin Transition – där Lindholmen Science Park, Innovatum, Science Park Borås och Region Halland ingår – har redan efter de första träffarna lett till starkare partnerskap och konkreta insatser för att stötta företag i deras cirkulära omställning.

Det växande intresset från andra regioner som vill inspireras av Västra Götalands arbete visar att även innovationssystemet i sig behöver utvecklas för att möta framtidens behov. CircularHub fortsätter att visa vägen genom att möjliggöra samverkan och utveckla lösningar för en mer cirkulär och hållbar ekonomi.

För att ytterligare stärka det cirkulära perspektivet planerar Circular Hub Twin Transition också nya nätverksträffar för affärscoacher. Genom att ta initiativ till nätverkandet skapas en plattform för kunskapsutbyte, där affärscoacher kan dela erfarenheter och utveckla nya strategier för att stödja företag i deras cirkulära resa.

I Västra Götalandsregionens satsning ”Cirkulär design och nya affärer” presenterades sex företag som alla såg lönsamhet i cirkulära affärsmodeller – några kunde även visa att deras cirkulära erbjudanden var mer lönsamma än de linjära.