Labstore testar affärsmodeller mellan insamling och butik

Textilindustrin står inför en växande utmaning: att hantera den ökande mängden textilier som produceras och konsumeras. Inom projektet Circular Hub Twin Transition undersöks nu ett konkret affärsupplägg som kan bli vägledande för framtidens återbruk.

Från 1 januari 2025 gäller krav på utsortering och separat insamling av textilavfall i hela EU. Redan nu får svenska textilinsamlingar in betydligt mer material än tidigare. Men vad som ska hända med alla plagg när de väl är insamlade – där saknas fortfarande en fungerande struktur.

Ska främja lokala återbruksflöden

Inom ramen för projektet Circular Hub Twin Transition vid Science Park Borås testas därför en möjlig lösning. Under namnet Labstore undersöks hur en affärsuppgörelse mellan textilinsamling och kommersiella secondhandaktörer kan se ut – i praktiken.

– Med Labstore utforskar vi möjligheterna i den växande second hand-marknaden och potentialen för att skapa affärer som gynnar både den som samlar in och den som säljer vidare textila material. Vi vill med Labstore främja en gemensam förståelse för lokala textila återbruksflöden, textila kvaliteter, värdering och potentialen för en inhemsk marknad, säger Maria Lagerman, projektledare för Labstore.

Från insamling till butik

I projektet samarbetar Science Park Borås med Björkåfrihet, en organisation som arbetat med insamling och sortering för återbruk och återvinning sedan 1965.

– Vi behöver finna fler avyttringskanaler inåt landet och minska textilhantering utanför Sverige. Det krävs fler affärsrelationer i landet för att minska såväl export som risken för ökad energiåtervinning i Sverige, säger Magnus Nilsson, materialstrateg på Björkåfrihet.

Tillsammans med Björkåfrihet har ett antal potentiella kundaktörer identifierats, bland dem Tracks Recycle, en second hand-butik i Göteborg med fokus på sport, outdoor och cirkulär ekonomi.

– Tänk om vi kunde öka vår service till våra kunder genom att komplettera vårt sortiment med varor som vi har hög efterfrågan på med material vi köper från textilinsamling, säger Henrik Holmén, ägare av Tracks Recycle.

Även Busfrö, Sveriges största kommersiella second hand-kedja med fjorton butiker, deltar i projektet.

– Damtoppar är en produkt som vi i dag säljer mycket av, det är en avgränsad men relativt lätt produktkategori att bygga en specifikation på, säger Stina Qubti, grundare av Busfrö.

Bygger sortiment tillsammans

En central del i projektet är att tillsammans ta fram rätt specifikationer för utvalda varukategorier och samtidigt hitta affärsupplägg som är lönsamma för både insamlare och butik. Arbetet fokuserar nu på två spår: ett bredare sortiment inom outdoor samt en mer avgränsad kategori inom damtoppar.

För att affären ska fungera krävs en balans mellan sorteringsinsats, volym och hur väl materialet matchar butikernas efterfrågan. Under året kommer fler materialkategorier att undersökas och ytterligare företag att bjudas in till samarbetet.

– Vi kommer inom projektet att följa hela processen från specifikation, sortering och till försäljning för att få en förståelse för ett rimligt affärsupplägg, avslutar Maria Lagerman.

Webbinarium 5 juni

Från och med 2025 måste alla EU-länder samla in och återanvända textilier – men hur det ska gå till i praktiken är fortfarande oklart. Den svenska infrastrukturen är inte på plats än, samtidigt som mängden insamlad textil ökar och efterfrågan på hållbara lösningar växer. Samtidigt öppnar en växande second hand-marknad upp för att testa nya affärsmodeller.

Den 5 juni arrangeras ett webbinarium där du ta del av aktuella insikter från projektet Labstore, där aktörer längs hela kedjan – från insamling till butik – utforskar konkreta lösningar för en mer cirkulär textilbransch. Fokus ligger på affärsmöjligheter, kvalitet och flöden – med målet att ge textilier ett längre liv inom Sveriges gränser.

Läs mer och anmäl dig till webbinariet här

Plattformen Circular Hub vid Science Park Borås har sedan 2018 varit navet för cirkulär omställning i Västra Götalandsregionen. Med Circular Hub Twin Transition positionerar sig Science Park Borås fortsatt i framkanten av arbetet med att skapa en hållbar framtid, genom innovativ samverkan och praktisk tillämpning av cirkulära affärsmodeller och digital teknik. I projektet deltar Innovatum, Lindholmen Science Park och Region Halland.