Fokusområde: Innovation för cirkulärt ekosystem

CircularHub arbetar aktivt med att skapa och driva cirkulära hubbar runt om i Västra Götaland och Halland. Dessa hubbar är centrala för att bygga ett starkt innovationssystem där aktörer inom textilindustrin och andra branscher kan samverka, dela kunskap och utveckla nya cirkulära affärsmodeller. Genom att främja samarbete och kunskapsutbyte bidrar hubbarna till en mer hållbar framtid och accelererar övergången till en cirkulär ekonomi.

Samarbete för Hållbar Innovation

I och med de cirkulära hubbarna blir CircularHub en plattform där textila företag, forskningsinstitutioner och offentliga aktörer kan mötas och samverka. Dessa hubbar fungerar som en mötesplats för att utbyta idéer, kompetens och resurser, vilket ökar den cirkulära innovationskapaciteten och möjliggör utvecklingen av nya produkter och tjänster inom cirkulär ekonomi. Genom att arbeta tillsammans kan aktörerna dra nytta av varandras expertis och resurser, vilket leder till mer effektiv utveckling och snabbare implementering av cirkulära lösningar.

Effektiv  Kunskapsdelning

CircularHub främjar delning av resurser som testanläggningar, forskningsresultat och prototyper i sina hubbar. Genom att samordna dessa resurser kan projektets deltagare minska dubbelarbete, spara tid och kostnader, och öka sin innovationsförmåga. Detta skapar en gynnsam miljö för företag att utforska nya affärsmöjligheter och stärka sin konkurrenskraft.

Stöd för Små och Medelstora Företag

CircularHub riktar sig särskilt till små och medelstora företag (SMF) som kan dra nytta av stöd från större aktörer och de resurser som innovationsmiljöerna erbjuder. Genom hubbarna kan SMF få tillgång till verktyg, utbildningsprogram och metoder för att framgångsrikt integrera cirkulära strategier i sin verksamhet. Detta ökar deras förmåga att möta de utmaningar och möjligheter som cirkulär ekonomi medför, samtidigt som de stärker sin konkurrenskraft och framtidssäkrar sin verksamhet.

Plattform för Twin Transition och Cirkulär Ekonomi

Hubbarna fungerar också som plattformar för att driva twin transition – samverkan mellan digitalisering och hållbarhet – genom att introducera nya cirkulära produkter och tjänster på marknaden. Detta stimulerar efterfrågan och ökar affärsmöjligheterna för aktörer som arbetar inom cirkulär ekonomi.

 

Genom att etablera och driva dessa cirkulära hubbar stödjer CircularHub tillväxten av ett hållbart innovationssystem som stärker företag och andra aktörer i deras omställning till en mer cirkulär och hållbar ekonomi.