Skip to content

Hon är med och skapar Sveriges första återbruksgata

AffärsmodellCircular Hub
I en av Stockholms västra förorter ska en gata helt fokuserad på återbruk bli verklighet. Detta i samband med att 22 nya kvarter byggs i Barkarby.

För två år sedan utsågs hon till Årets samhällsförändrare och hon har också kallats för Återbruksdrottningen. Utmärkelser och epitet som kommit till sedan hon var med och skapade återbruksgallerian Retuna utanför Eskilstuna.

Nu ska återbrukskonsulten Anna Bergström ta sig an ett nytt stort projekt.
Som hållbarhetsgeneral ska hon förverkliga en återbruksgata i det nya kvarteret Mitten i Barkarby väster om Stockholm.

– Det är en helt ny stadsdel med 22 kvarter som ska stå klar 2024 och ligga precis vid den nya tunnelbanelinjens slutstation. Kvarteret kommer även att innehålla ett hotell, bostadsrätter, co-living, co-working, en restaurang och en livsmedelsbutik, säger hon till DI.

Tanken med det nya kvarteret är att allt ska hänga ihop – likt ett kretslopp. Som exempel ges att gamla lakan från hotellet kan hamna i en syateljé i vilken de görs om till kassar som därefter säljs i livsmedelsbutiken.

– Allt vi gör ska gå att mäta mot FN:s globala hållbarhetsmål, säger Anna Bergström. Det blir som en karta och kompass för hur vi utformar logistiken i kvarteret.

Byggstarten är först nästa år, men redan nu har fastighetsutvecklaren Tricoreal tecknat kontrakt med ett antal aktörer till återbruksgatan: Futufarm, med hydroponisk odling, Weoptify, för att främja en hållbar livsstil och Ecoflor med ekologiska växter.

Läs artikeln i sin helhet.


Du måste godkänna